Voeg toe aan favorieten

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon
(0)

Boeuf bourguignon

Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgognewijn. De naam betekent 'rund op z’n Bourgondisch' en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgognestreek. Het is één van de vele voorbeelden van Franse boerengerechten die zijn doorgedrongen tot de haute cuisine. Langzaam stoven was een manier om taai vlees mals en smaakvol te maken. Het recept werd voor het eerst opgeschreven door Auguste Escoffier aan het eind van de negentiende eeuw.

Ingrediënten

  • 1500 gr runderlappen, in blokjes
  • 100 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 1 el zonnebloemolie
  • 150 gr ontbijtspek, in reepjes
  • 2 sjalotjes, gehakt
  • 3,5 el cognac
  • 3,5 dl rode wijn, Bourgogne
  • 2 dl runderbouillon
  • zout en peper
  • 2 laurierbladen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 200 gr kleine champignons
  • 2 takjes tijm
  • 1 el peterselie, gehakt

Bereiding

Haal het vlees door de bloem. Verhit in een braadpan de helft van de boter en de olie en bak hierin het spek uit. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.

Voeg dan de sjalotjes toe en laat die ca 2 minuten meebakken, blus het geheel daarna af met cognac.

Schenk de wijn en bouillon erbij, voeg alle kruiden, behalve de peterselie en knoflook toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Doe de deksel op de pan en laat de schotel ca 2½ uur stoven.

Neem daarna de kruiden uit de pan. Smelt in een andere pan de rest van de boter en fruit de champignons 3 minuten. Voeg dan de champignons toe aan het vlees en stoof het geheel nogmaals 20 minuten.

Roer de bloem door het bakvet en voeg dit beetje bij beetje door het vleesvocht, zodat deze licht bind.

Strooi voor het serveren de peterselie over de stoofschotel.

 

Vervang de wijn eens door een donker bier, zoals Grolsch Kanon!

lekker om te serveren bij dit gerecht

  6.99
[1714,0000 - 0] 0069671000
  10.99
[734,0000 - 0] 0001021154