Voeg toe aan favorieten

het Haantje in Rode Wijn glutenvrij

het Haantje in Rode Wijn glutenvrij
(0)

het Haantje in Rode Wijn glutenvrij

Steeds meer mensen hebben een glutenintolerantie. Voor hen zijn niet alleen het gewone brood, taartjes en gebak uit den boze. Bij elke maaltijd worden ze geconfronteerd met gluten in de voeding. Maar er is hoop in de keuken. Enkele leerkrachten van de Gastronomische School Ter Groene Poorte en de Vlaamse Coeliakievereniging sloegen de handen ineen om een gezinskookboek te maken met glutenvrije recepten en waardevolle tips. Geen saaie grijze wollen sokken recepten voor elke dag, maar creatieve gerechten waarmee je de sier maakt bij iedereen die met glutenintolerantie te maken heeft. Zoals het feestelijk gerecht voor vier personen: het Haantje in Rode Wijn.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 100 g zilveruitjes
  • 200 g gerookt spek in plakken van 0,5 cm dik
  • 1 kip in stukken (met been)
  • Laurier
  • Tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g champignons
  • 400 g aardappelen met schil
  • Arrowroot (pijlwortelzetmeel)
  • ½ bosje peterselie
  • Peper en zout naar smaak
  • 0,5 dl cognac
  • 7,5 dl rode wijn

Bereiding

Pel de ui en snipper hem fijn. Pel de zilveruitjes. Snijd het spek in kleine reepjes. Bak de zilveruitjes met het spek goudbruin. Haal ze uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de kip goudbruin. Doe er de gesnipperde ui bij en kruid het met peper en zout. Schenk de cognac bij de kip en flambeer. Blus met de wijn. Voeg er laurier en tijm naar smaak aan toe. Pel de knoflook en plet hem met een mes. Doe dit bij de kip. Dek de pan af, breng aan de kook en laat een uur sudderen op een laag vuur. Snijd de champignons in vieren en bak ze. Doe ze met de zilveruitjes en het spek bij de kip en laat nog 15 minuten verder sudderen. Bind de saus met arrowroot en breng eventueel op smaak met peper en zout. Werk af met gesnipperde peterselie en serveer met kleine, in de schil gekookte aardappelen.

Kip moet zwemmen, maar wat kun je bij de glutenvrije maaltijd drinken? De meeste bieren bevatten gluten, maar Mitra denkt aan alles. Probeer daarom eens een glutenvrij bier zoals de zachte Damm Estrella Daura, of de frisse Mongozo Pilsener Organic en al je tafelgenoten – glutenintolerant of niet – hebben een mooie avond. Gelukkig kan iedereen die geen gluten kan verdragen heerlijk los gaan met wijn, champagne, port, sherry, heldere ­gedistilleerde dranken (zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt) en heel veel likeuren. Bon appétit!

lekker om te serveren bij dit gerecht