Voeg toe aan favorieten

Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes

Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes
(0)

Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes

Dit gerecht is net zo feestelijk als een zondags braadstuk, maar dan zonder langdurige voorbereiding. De krokant gebakken eendenborst wordt perfect aangevuld door de kruidige aardappeltjes.

Ingrediënten

  • 600 gr krielaardappeltjes, schoon gemaakt
  • 8 tenen knoflook, gepeld
  • 2 el. rozemarijn, fijngesneden
  • 4 eendenborsten à 190 gr per stuk
  • 16 laurierblaadjes
  • jam of gelei van bijvoorbeeld rode bessen, wilde appeltjes of lijsterbessen
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C.

Doe de aardappeltjes met de knoflook in een pan, giet er kokend heet water bij en laat het geheel 5 minuten koken.

Giet de aardappels dan af en schep ze in een grote, ondiepe ovenschaal.

Bestrooi het met rozemarijn en wat zout en peper.

Prik intussen het vel van de eendenborsten enkele malen in zonder het vlees te beschadigen. Leg ze met het vel omhoog in een kleine braadslee.

Kneus 8 laurierblaadjes licht, zodat het aroma vrijkomt en wrijf het eendenvel hiermee in. Schuif dan bij elke eendenborst 2 van de gekneusde laurierblaadjes onder het vel.

Bestrooi ze met wat zout en peper naar smaak en braad ze 5 minuten in de oven.

Sprenkel wat gesmolten vet uit de braadslee over de aardappeltjes in de ovenschaal.

Braad de eendenborsten dan nog eens 20 minuten en rooster tegelijk de aardappeltjes ook 20 minuten, tot de eendenborsten en aardappeltjes gaar en goudbruin zijn. Keer de eendenborsten tussentijds nog tweemaal en voeg zo nodig wat eendenvet toe aan de aardappeltjes.

Schenk het teveel aan vet uit de braadslee en verwijder de laurierblaadjes uit het vlees.

Garneer de eend met de 8 overgebleven, verse laurierblaadjes en zet de eend en aardappeltjes in de schalen op tafel.

Serveer met de fris zure jam of gelei en gestoomde bloemkoolroosjes of een groene salade.

 

Gebruik in plaats van, of zelfs naast laurierblaadjes reepjes schil van 2 sinaasappels als bedje om de eendenborsten op te braden en serveer ze met partjes sinaasappel om het vlees mee te besprenkelen.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  1.99
[1678,0000 - 0] 0043389000
  2.59
[687,0000 - 0] 0104469000