Snijd 1 winterpeen, 1 selderij en 1 ui in gelijke stukken van 4. Bak de lamsschenkels eventjes bruin in olijfolie.
Leg de schenkels in een grote pan samen met de gesneden groenten, 1 teentje knoflook en de laurierblaadjes.
Warm een bakpan op en voeg het bier toe en laat het inkoken tot de helft.
Giet het ingekookte bier samen met het water over de schenkels. Breng het geheel aan de kook, zet daarna de vlam laag en laat het geheel voor 1.5 uur zachtjes koken.
Haal de gare lamschenkels uit de bouillon halen en leg ze apart. Zeef de bouillon en bewaar het in een kom.
Spoel de bonen af met koud water en giet ze af. Snijd 3 selderijstengels en 1 wortel in dobbelsteentjes en snipper 2 uien.
Bak de groenten en 3 teentjes knoflook even aan en voeg dan de geweekte bonen en de tomatenpuree toe en warm het geheel even door.
Schenk dan de lamsbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet daarna het gas laag en laat het 1.5 uur sudderen.
Voeg de lavendelbloem toe aan de stoofpot. Let op dat niet te vroeg gebeurt, dan wordt de smaak namelijk te sterk.
Laat de stoofpot daarna nog 30 minuten doorsudderen, tot de bonen zacht zijn. Laat alles in dezelfde pan afkoelen.
Verwarm de oven intussen voor op 225°C.
Smeer de lamsbouten in met een beetje boter en bak ze lekker bruin in de oven.
Warm intussen de stoofpot zachtjes op en roer net voor het opdienen de Macallan er doorheen.
Schep op elk bord een flinke schep stoofpot, leg er 1 schenkel naast en versier eventueel met een lavendelbloem.
Dit gerecht is heerlijk met simpelweg in de schil gekookte aardappels of met warm stokbrood!