Voeg toe aan favorieten

Oban Scomber met rabarber chutney en Schotse ­aardappel­­salade

Oban Scomber met rabarber chutney en Schotse ­aardappel­­salade
(0)

Oban Scomber met rabarber chutney en Schotse ­aardappel­­salade

Weliswaar een indrukwekkende ingrediëntenlijst, maar deze zomerse vissalade is de moeite waard! Dit recept heeft een geweldige combinatie van smaken en texturen, met een vette, op de huid gebakken makreel met de fris zure chutney en de romige aardappelsalade. Overigens is de chutney een goede week te bewaren in de koelkast en de aardappelsalade een dag of 4, 5.

Ingrediënten

  • 8 grote of 12 kleine makreelfilets
  • roomboter
  • gehakte bieslook
  • zout en peper
  • 1 bak mesclun (kant en klaar gemengde slablaadjes)
  • 2 tomaten, zonder pit en in fijne reepjes gesneden
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 komkommer, in fijne plakken gesneden
  • 2 el olijfolie

Voor de chutney:

  • 1 bos verse rabarber of 500 gr diepvries rabarber, gesneden
  • 2 el grove mosterd
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 10 cl rode wijnazijn
  • 1 glas (3.5 cl)  Schotse whisky
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • olie

Voor de aardappelsalade:

  • 750 gr aardappels, geschild
  • 100 gr spekjes, uitgebakken
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el crème fraîche
  • 4 el mayonaise

Bereiding

Maak de chutney eerst door in een koekenpan met een klein beetje olie, de ui en knoflook glazig te bakken.

Voeg de mosterd, suiker, wijnazijn en whisky toe en breng het aan de kook. Laat het tot 20 procent inkoken.

Voeg dan de rabarber toe en breng het geheel weer aan de kook.

Zet dan de vlam uit, doe een deksel op de pan en laat het afkoelen. Doe de chutney in een jampot en draai de dop er stevig op en bewaar het een paar dagen in de garage.

Snijd de aardappels in kleine dobbel­steentjes, kook ze tot ze beetgaar zijn en laat het afkoelen.

Meng de spekjes, bosuitjes, mosterd, crème fraîche en mayonaise zachtjes door de aardappels. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Bak de makreelfilets in de boter. Voeg bieslook toe en zout en peper en houd het warm.

Meng de sla met de tomaten, ui, komkommer en olijfolie goed door elkaar.

Leg op grote borden een flink plukje van de sla. Zet kleine bakjes met de rabarberchutney en de aardappelsalade op het bord en leg de warme makreelfilets op de salade.

Serveer met warm stokbrood en een glas Schotse whisky en je hebt een perfecte maaltijd voor een zwoele zomeravond!

 

Zoals met alle chutneys: ze worden alleen maar lekkerder als ze een paar dagen oud zijn, het is dus aan te raden de chutney eerder te maken.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  35.99
[829,0000 - 0] 0357944000