Voeg toe aan favorieten

Pandan Cake

Pandan Cake
(3)

Pandan Cake

Pandan wordt in diverse gerechten en dranken gebruikt en geeft een nootachtige, subtiel zoete smaak af. Het wordt ook wel ‘Aziatisch vanille’ genoemd door die zoete smaak en fijne geur. Het wordt o.a. gebruikt in de Indonesische keuken en het bekendste gerecht is pandan chiffon cake. Deze sponscake wordt gebakken in een speciale vorm, te koop bij elke toko of pasar malam. Door de hoogte van de vorm heeft het beslag genoeg ruimte om te rijzen en luchtig te worden.

Ingrediënten

  • 7 medium eieren, gescheiden
  • 200 g kristalsuiker
  • 75 ml zonnebloem- of arachideolie
  • 180 g tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel cream of tartar
  • ½ theelepel zout
  • 2-3 eetlepels pandan extract

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C en zorg dat alles vetvrij is. Dit kun je doen door een halve citroen over het oppervlak te wrijven. Je hebt voor dit recept 2 grote mengkommen nodig. Klop de eiwitten op met 120 gram van de suiker, tot stijve pieken vormen. Mix in een andere bak het eigeel met de rest van de suiker, de zonnebloemolie, het bakpoeder en de cream of tartar tot het mengsel luchtig en licht van kleur is. Voeg nu de pandan toe en mix op de hoogste stand. Meng de bloem en het zout door het eigeel mengsel. Zodra deze goed zijn opgenomen mix je het mengsel 5 minuten op de hoogste stand.

Doe een paar scheppen van het eiwitmengsel bij het eigeelmengsel en schep om tot een homogeen mengsel ontstaat. Voeg de rest van de eiwitten toe en herhaal tot je geen losse stukjes eiwit meer ziet. Doe het mengsel in de cakevorm en bak de cake gedurende 40-45 minuten.

Zet de cakevorm op z’n kop en laat de cake volledig afkoelen. Is de cake helemaal afgekoeld? Haal hem voorzichtig uit de vorm met een mes en snijd in plakken om te serveren. 

Heerlijk bij de thee of koffie… of met een glaasje pandan likeur van Bandoeng’22 Pandan Liqueur.

lekker om te serveren bij dit gerecht

Reviews van Mitra klanten

  • Ster vol Ster leeg Ster leeg Ster leeg Ster leeg
    Slecht
    16 juni 2020

  • Ster vol Ster leeg Ster leeg Ster leeg Ster leeg
    Slecht
    24 december 2019

  • Ster vol Ster vol Ster vol Ster vol Ster vol
    Uitstekend
    24 september 2019