Voeg toe aan favorieten

Stoofpot op z'n Iers

Stoofpot op z'n Iers
(1)

Stoofpot op z'n Iers

Irish stew is een vullend, smaakvol boerengerecht dat vroeger door de Ieren gemaakt werd van de goedkoopste en meest beschikbare ingrediënten. ‘’Ballymaloe’ of ‘stobhach gaelach’ zoals de stoofpot in het Gaelisch wordt genoemd, wordt traditioneel gemaakt van lams of schapenvlees, aardappelen, uien en peterselie. Toen de Ieren immigreerden naar de Verenigde Staten, op de vlucht voor de verwoestingen van de aardappelhongersnood, evolueerde de stoofpot en werden de ingrediënten aangepast aan het lokale aanbod. Tegenwoordig wordt er vaak stout bier of ale toegevoegd aan de stoofpot.

Ingrediënten

  • 3 el olie
  • 500 gr riblappen, in stukjes
  • 1 vleesbouillontablet
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ bos bospeen, in stukken
  • 150 gr koolraap, in blokjes
  • 2 (rode) uien, in halve ringen
  • 500 gr aardappels, geschild en in stukken
  • 3 bosuitjes, in ringen

Bereiding

  • Verhit de olie in een soeppan en braad hierin de stukjes vlees rondom aan.
  • Schenk er 1 liter water bij, voeg het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het vlees minimaal 4 uur op laag vuur zachtjes koken.
  • Voeg het laatste uur de peen, de koolraap en de ui toe en kook de laatste 30 minuten de aardappelen mee.
  • Breng op smaak met zout en peper en garneer voor het serveren met de bosui.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht

Reviews van Mitra klanten

  • Ster vol Ster vol Ster vol Ster vol Ster vol
    Uitstekend
    17 oktober 2020