Voorbereiding
Snij en fruit de gesnipperde ui en laat het even afkoelen. Ondertussen kun je het varkensvlees en de lever malen door de gehaktmolen. Afhankelijk van de soort paté die je in gedachten hebt, kun je de verschillende gatenschijven gebruiken. In combinatie met de gedroogde cranberries gaan we hier uit van een boerenpaté, waar je de grove gatenschijf voor kunt gebruiken. Nu is een gehaktmolen geen standaard apparaat die je in elke keuken terug vind. Mocht deze ook ontbreken in jouw keuken, kun je het vlees zelf fijn snijden. De voldoening van het harde werk is een fijne bijkomstigheid.
De terrine mag je bekleden met plakken spek. Als je ervoor zorgt dat een deel daarvan over de rand valt, kun je hier later de paté mee afdekken. Je kunt dit ook laten en extra gedroogde cranberries over de bovenkant strooien. Let er wel op dat de bovenkant op deze manier wat harder wordt dan de rest. Als dit allemaal achter de rug is, verwarm je de oven voor op 170 graden Celsius.
Op smaak brengen
Als het varkensvlees en de lever goed gemixt is, doe je het in een kom en voeg je de gesnipperde ui, een beetje knoflook, de salie, nootmuskaat en de gedroogde cranberries toe. Als dit goed door elkaar gemengd is, voeg je wat port en room toe. Om er zeker van te zijn dat de paté naar wens is, kun je een heel klein stukje bakken. Voeg wat peper en zout toe tot het de juiste smaak heeft. Vergeet niet dat spek ook zout is, dus liever te weinig zout dan meteen teveel.
Tot slot
Als het patémengsel op smaak is, vul je de terrine met het goedje. Dek het af met een deksel of wat folie. Doe wel wat vet op de folie, omdat het anders blijft plakken.
Plaats de paté in de oven. We gaan het au bain-marie koken, wat als volgt gaat: je vult een ovenschaal met warm water en plaatst hier de terrine in. Kook de paté maximaal anderhalf uur. Let er op tussentijds wel steeds te checken of de paté nog lekker gaat. Als de paté lekker stevig aanvoelt, is het klaar en kan het afkoelen.
Aangeraden wordt ook de paté een nachtje te laten staan. Het liefst met een zwaar iets op de bovenkant. Dit zorgt voor een echte paté-structuur waar menig dinergast jaloers op zal zijn!
Als de paté klaar is
Snijd de vijgen in plakken en besprenkel ze met wat druppels balsamicoazijn. Rooster de sneetjes brood en laat ze even afkoelen. Beleg het brood met plakken paté en snijd de sneetjes schuin door. Leg op elk stuk brood met paté een plak appel, enkele plakjes vijg en wat blaadjes rucola. Bestrooi met (versgemalen) zwarte peper.