Zuidam

Hélène, Fred, Patrick & Gilbert van Zuidam vormen het hart van Zuidam Distillers. Alle dranken worden in dit familiebedrijf met veel passie voor het ambacht en uitsluitend vanuit een pure en natuurlijke basis gemaakt in Baarle-Nassau.

AMBACHTELIJK EN NATUURLIJK, ZUIDAM DISTILLERS: Schilderen met smaken
Fred van Zuidam besloot in 1976 zijn eigen bedrijf op te richten. Eén van zijn twee zonen, Gilbert, vertelt: “Mijn vader werkte voorheen twintig jaar bij De Kuyper in Schiedam, waar hij onder andere de recepturen schreef. Toen hij voor zichzelf begon, maakte hij schitterende producten, veelal privat labels en allemaal ambachtelijk. En die ambachtelijke manier van werken staat bij ons vandaag de dag nog steeds voorop. Wij kopen over de hele wereld ingrediënten in, zoals bourbonvanille uit Madagaskar. Van de ingrediënten maken we extracten en distillaten; van dry gin tot wodka en van genever tot whisky. Waar mijn vader alle kennis van recepturen had en wist te schilderen met smaken, was mijn moeder een expert op het gebied van design. Zij werkte voorheen in de beauty- en modebranche en had gevoel voor stijl. Zij boog zich met veel enthousiasme over het ontwerp van de flessen, labels en verpakkingen. Het resultaat waren onderscheidende designs die bij het publiek in de smaak vielen. Dat betekende onze doorbraak.”
 
Ontwikkeling door de loop der jaren
Zuidam Distillers ging van start op een bescheiden oppervlak van 300 vierkante meter. Anno 2024 is de onderneming inmiddels flink uitgegroeid, maar nog steeds gevestigd op de oorspronkelijke locatie in Baarle-Nassau. “Die groei ging stap voor stap. Mijn vader werkte in het begin met tweedehands keteltjes van 100, 150, 200 en 250 liter. Het distilleren gebeurde met direct vuur onder de ketels. Toen we groeiden, waren natuurlijk grotere ketels nodig. Mijn broer Patrick kocht rond 2003 samen met onze vader een voor die tijd hypermoderne 500 liter-ketel in Duitsland. Het distillaat kon vanaf dat moment niet meer aanbranden, omdat het directe vuur werd vervangen voor de au bain-marie methode.” De producties werden groter, dus moest de familie Zuidam wederom nieuwe apparatuur aanschaffen die de hogere volumes aankonden. “We kochten ketels van 1500 liter in Zwitserland, die we daar zelf demonteerden, lieten vervoeren en hier weer eigenhandig opbouwden. Van duizend liter moutwijn hou je na het fermenteren en stoken ongeveer 250 tot 300 liter over. Dat was lang niet genoeg. Al snel lieten we nieuwe grotere ketels bouwen van 5000 liter. Alle ketels zijn nieuw voor ons gebouwd. De ketels van 5000 liter hebben ondertussen gezelschap gekregen van twee ketels die we in Schotland hebben laten bouwen van 17000 liter en 10 000 liter. De montage besteden we niet uit. Zo monteerden we ook een maler (molen) om onze granen te verwerken. Van twee oude malers maakten we één
goed werkende machine. Een duurzame en kostenefficiënte oplossing.”
 
Eerste Nederlandse whisky
Zoon Patrick trad in 1994 officieel toe tot het bedrijf en zijn broer Gilbert volgde in 2000. Waar Gilbert droomde van een eigen moutwijn, was zijn broer Patrick als whiskyfanaat jarenlang bezig met zijn missie: het ontwikkelen van een eigen whisky. “Zo ontstond in 2002 de eerste Nederlandse whisky Millstone. De naam is een verwijzing naar de Nederlandse molens die het graan malen dat we voor onze whisky gebruiken. Door een langere fermentatietijd dan gemiddeld, zeven dagen, en een langzame distillatie in koperen ketels krijgt de Millstone whisky een fruitig en complex karakter. Essentieel is tot slot de rijping in eikenhouten vaten.” Zuidam Distillers heeft zeventig hectare graanveld in eigen beheer en teelt zijn eigen graan. “We hanteren het principe ‘van farm to glass’. Zeventig procent van ons graan komt uit eigen middelen. De overige dertig procent bestaat uit gerookte granen uit Schotland. We maken al onze dranken met een grote toewijding en streven naar een constante hoogstaande kwaliteit. Niet voor niets zitten er ook ‘prijswinnaars’ in ons assortiment; zo zijn we drie keer op rij uitgeroepen met de beste Rye Whisky, oftewel rogge whisky, ter wereld.”
 
Rum
Het team van Zuidam Distillers telt 23 enthousiaste medewerkers en ondertussen wordt naar 26 landen geëxporteerd. Het geheim van het succes van de familie Zuidam? “We luisteren en kijken nooit naar anderen. We volgen altijd onze eigen weg. Op dit moment is genever by far nog de grootste in de klas. Maar onze whisky komt eraan, dat gaat steeds beter. En de komende jaren willen we daarnaast meer aandacht schenken aan onze Nederlandse rum.”
 

Zuidam

  23.49
[575,0000 - 0] 0329827000
  23.79
[72,0000 - 0] 0345028621
  26.99
[122,0000 - 0] 0365254000
  40.99
[500,0000 - 0] 0352675000
  35.99
[63,0000 - 0] 0349534000
  27.99
[417,0000 - 0] 0317624000
  25.99
[255,0000 - 0] 0342211000
  14.79
[62,0000 - 0] 0329835000
  15.99
[51,0000 - 0] 0350117000
  40.99
[126,0000 - 0] 0352586000
  22.49
[37,0000 - 0] 0356905000
  24.79
[45,0000 - 0] 0365262000
  17.99
[51,0000 - 0] 0366331000
  24.49
[24,0000 - 0] 0373710000
  19.49
[34,0000 - 0] 0382981444
  19.49
[10,0000 - 0] 0377767444
  19.99
[3,0000 - 0] 0377813444
  27.79
[701,0000 - 0] 0368091000
  33.99
[2,0000 - 0] 1000000722
  34.99
[3,0000 - 0] 1000000726
  26.99
[16,0000 - 0] 0382922444
  27.99
[77,0000 - 0] 0001013403
  19.49
[28,0000 - 0] 0369624444
  11.49
[22,0000 - 0] 0001060876
  23.49
[35,0000 - 0] 0345029288
  24.49
[23,0000 - 0] 0377139444
  29.99
[39,0000 - 0] 0390089444
  28.29
[49,0000 - 0] 0569534444
  27.79
[17,0000 - 0] 0342084444
  19.49
[10,0000 - 0] 0342378444
  21.49
[113,0000 - 0] 0384496444
  21.79
[11,0000 - 0] 0360864444
  19.49
[48,0000 - 0] 0370886444
  19.49
[0 - 0] 0377775444
  19.49
[35,0000 - 0] 0377783444
  19.49
[190,0000 - 0] 0342416444
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op 29 april 2025 in huis