Bruisen doen ze allemaal
Wat hebben
Champagne,
Prosecco,
Crémant,
Cider,
Cava,
Sekt en
Asti met elkaar gemeen? Een feestelijke fles bubbels en een kurk om mee te knallen! Door gisting ontstaat in al deze dranken het bruiseffect. De mousserende wijnen in dit rijtje komen zeker niet allemaal uit hetzelfde gebied, maar worden wél allemaal in Europa gemaakt.
In Frankrijk (Champagne en Crémant), Italië (Prosecco en Asti), Engeland, Spanje en Frankrijk (Cider), Spanje (Cava) en Duitsland (Sekt).
Bekende term op het etiket Je hebt het vast wel eens op het etiket van een mousserende wijn zien staan: brut, extra dry, sec, demi-sec en doux.
Brut betekent droog. Een brut is over het algemeen fris van smaak. Een extra dry mousserende wijn is iets zoeter dan een brut. Sec is weer iets zoeter.
Demi-sec, wat staat voor halfdroog, is nog een zoetere variant. De meest zoete soort mousserende wijn wordt doux genoemd. Daarnaast zijn er ook diverse
rosé bubbels en
alcoholarme en alcoholvrije varianten.
Bordje erbij?
Een hap(je) bij een glas mousserende wijn? Elke
mousserende wijn heeft zijn eigen heerlijke combi’s. Bij Champagne wordt bijvoorbeeld vaak oesters of toastjes met zalm geserveerd. Een romantische duo vormen aardbeien en Champagne. De Italiaanse Prosecco past perfect bij antipasti of bijvoorbeeld pasta of een kipsalade. Zin in Cava?
Een goede match op het bord zijn onder andere inktvis- of uienringen of andere tapashapjes. En tot slot zijn Sekt en asperges een match made in heaven! Op zoek naar meer inspiratie? Die vind je bij onze
culinaire suggesties.
Beperk spilling
Een mousserende wijn als een pro schenken? Voorkom de ‘pop’ van de kurk en beperk spilling. Plaats je duim op de kurk zodat die kurk niet
ongecontroleerd weg kan schieten. Verwijder het muselet, houdt de fles schuin en blijf met één hand de hals van de fles en de kurk vasthouden terwijl je met je andere hand de fles draait. Je voelt dan vanzelf de kurk uit de fles komen.
Nog een goede tip: houd bij het inschenken het glas schuin, zodat de wijn niet over de rand van het glas bruist.
Beter koud dan warm
Mousserende wijnen serveer je het liefst tussen de zes en acht graden Celsius. Is je wijn te warm, dan ben je zó alle bubbels kwijt. Om dezelfde reden schenk je een mousserende wijn liefst in een tulpvormig glas waarvan de zijkanten iets naar binnen staan, om de mousse binnen het glas te houden.
Bijzonder gewoon
Traditioneel proosten we tijdens de jaarwisseling met bubbels. Daardoor worden mousserende wijnen geassocieerd met een feestelijke gebeurtenis.
En ja, bij een picknick in het park, boottochtje door de grachten of een high-tea past een mousserende wijn perfect. Maar een mousserende wijn kan eigenlijk altijd. Dus ook op een gewone woensdagavond of tijdens een uitgebreide lunch op zondag.
Make it sparkle!