Wat zijn biologische wijnen

Wat is biologisch nou precies? En hoe verschillen biologische wijnen van niet-biologische wijnen? Wanneer is een wijn duurzaam of Fairtrade?

Biologisch: Het biologische keurmerk vormt de garantie dat biologische wijn dus ook écht bio is. Maar voor wijnmakers is dat keurmerk natuurlijk niet het uitgangspunt. Zij werken allemaal stuk voor stuk biologisch omdat ze geloven in de filosofie van biologische landbouw. Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur. Deze wijnboeren zijn ervan overtuigd dat alleen een levende wijngaard levendige wijnen kan voortbrengen en ze doen er dus alles aan om het natuurlijk evenwicht in hun wijngaarden in stand te houden opdat het fruit van nature gezond is en blijft. 
 
Biodynamisch: Bij biodynamische wijnen gaan de wijnboeren nog een stapje verder. Ze baseren hun werkwijze op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur én de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als één organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen. 
 
Duurzaam: Duurzaamheid wordt uitgedrukt in een CO2 footprint en dat gaat dus verder dan alleen het verbouwen en het maken van wijn. Duurzaamheid gaat ook over biodiversiteit in de wijngaard, gebruik van water en energie bij het wijnmaken, transport, opslag, verpakking en recycling. Samengevat: biologisch is goed, duurzaam is breder want het gaat over meer, namelijk ook over de mensen, de samenleving en de noodzakelijke toekomst daarvan. 
 
Sulfietarm/ Sulfietvrij: Aan de meeste wijnen wordt sulfiet toegevoegd voor de houdbaarheid: een conserveermiddel dat heel breed wordt toegepast in de voedselindustrie. Producten zonder toegevoegd sulfiet oxideren sneller en verliezen daardoor eerder aroma en smaak. Sulfiet komt overal in de natuur voor; zelfs je eigen lichaam bevat sulfiet. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Schadelijk is sulfiet van nature dus niet, het levert ook geen allergische reactie op, maar een intolerantiereactie.
 
Vegan: Bij een alternatief klaringsproces wordt er geen gebruik gemaakt van een dierlijke stof, maar wordt er op een industriële manier met de wijn gewerkt om de deeltjes van de druiven en het gistingsproces uit de wijn te halen. De meeste wijnproducenten zijn veganistisch, maar laten zich hier niet specifiek op keuren. 
 
Fairtrade: De wijnboeren krijgen een eerlijk inkomen uit hun wijnbouw waardoor zij, en hun kinderen, in staat zijn zich verder te ontwikkelen. Om als wijnboer voor Fair Trade in aanmerking te komen moeten zij aan strenge kwalitatieve richtlijnen voldoen. Fair Trade houdt streng toezicht op bijvoorbeeld gebruik van chemische middelen in de wijngaard. Veel Fair Trade wijnboeren zijn dan ook (bijna) geheel Biologisch. Fair Trade producten zijn met respect voor de natuur en mens gemaakt waarbij de kwaliteit en smaak in de basis staan. 

Biologische wijnen

  6.49
[2904,0000 - 0] 0071897000
  6.49
[1849,0000 - 0] 0071889000
  6.49
[2814,0000 - 0] 0071854000
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op 14 januari 2025 in huis