Wat is tannine

Tannine? Al vaker over gehoord als het over wijn gaat. Maar wat is tannine nou precies? De belangrijkste vragen over tannine lees je hier.

Tannine geeft een wijn balans en structuur

Wat is tannine?

Als je het woord taninne opzoekt komt vaak het synoniem looizuur naar boven. Dat zal zeer waarschijnlijk niet helpen bij het verklaren van deze term. Tannine smaakt eigenlijk naar niks, hoogstens erváar je een bepaalde bitterheid. Tannine is één van de vele bestandsdelen van wijn, afkomstig uit de schillen, pitten en stelen van de druiventros. In basis heeft tannine dus geen smaak. Maar wat is het dan wel? Kauw eens op een paar druiven. Je proeft vooral sap, het is zoet en fris. Maar wanneer je het meeste stap hebt ingeslikt, merk je dat de schilletjes en pitten die overblijven je mond een beetje doen samentrekken. Het smaakt niet ergens naar, maar je ervaart een lichte stroefheid. Je tanden blijven wellicht zelfs iets plakken. En je tong en wangen worden iets droog. Juist dat is tannine. Taninne geeft wijn balans en een bepaalde structuur.

Heeft elke wijn tannine?

In principe heeft elke wijn tannine. Door de tannine in wijn is het langer houdbaar. Hierdoor kun je rode wijnen in zijn algemeenheid langer laten liggen dan witte wijnen. Witte wijn heeft (veel) minder taninne dan rode wijn. Voor witte wijn worden de druiven geplukt en van de steeltjes ontdaan, waarna ze in een bak of tank gaan waarin ze worden geperst. Schilletjes en pitten blijven achter. Kortom, het contact met alles wat tannine geeft is minimaal. Rode wijn wordt anders gemaakt. Meestal worden de druiven van de steeltjes gerist en daarna worden de druiven gekneusd en in een bak, vat of toon gedaan. Dus inclusief schil en pit. Hier start de gisting. Tijdens deze gisting geven de schillen en pitten tannine af aan het sap.

Is er een verschil in tannine per druivensoort?

Ja, dat is er zeker. Zoals net al gezegd is er groot verschil tussen rode en witte wijn. Maar ook binnen de rode wijnen maakt de druivensoort veel uit. Cabernet Sauvignon of Nebbiolo geven meer tannine dan bijvoorbeeld Pinot Noir. De wijnmaker bepaalt uiteindelijk hoe lang het schilcontact duurt en dus ook hoeveel kleur en tannine de uiteindelijke wijn krijgt.

Zijn wijn met veel tannine altijd goede wijnen?

Nee, dat kun je zo niet stellen. Het gaat om de balans. Vind je dit lastig te herkennen? Misschien kun je tannine dan het beste herkennen als je er teveel van ervaart. Als je wijn drinkt en je mond trekt samen bij de eerste slok - de wijn dus vooral heel stroef - dan zit er (te) veel tannine in. Als je een doos met deze wijn hebt gekocht adviseren we je de flessen te laten liggen. Tannine wordt namelijk met de jaren steeds zachter.

 

  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op 14 januari 2025 in huis