Boon
Oude Geuze
37,5 CL | 6,2% Alc. Vol. | Gueuze
Bestellen
Ongezoet en ongefilterd en dat geeft hem de bijzondere smaak. Lambiek van 1, 2 en 3 jaar worden geassembleerd en rijpen daarna op de fles met hergist. Verliefd op de bieren uit zijn eigen streek begint Frank Boon in 1972 met het steken van Geuze. Hij verkocht bieren aan restaurants en cafés en nam daar weer lege flessen en kisten mee om zijn eigen bier in te bottelen. Sinds 2021 staan Jos en Karel, de zoons van Frank aan het roer van de brouwerij.
Verliefd op de bieren uit zijn eigen streek begint Frank Boon in 1972 met het steken van Geuze. Hij verkocht bieren aan restaurants en cafés en nam daar weer lege flessen en kisten mee om zijn eigen bier in te bottelen.
De jaren daarna krijgen de gueuze bieren het zwaar en steeds meer brouwerijen verdwijnen. Toch was Frank vastberaden deze stijl niet verloren te laten gaan. Uiteindelijk bouwt hij met allerlei tweedehands materialen zijn eigen brouwzaal in een oude ijzergieterij in Lembeek. Voor het eerst in 40 jaar werd er weer een lambiekbrouwzaal gebouwd en men noemde Frank Boon vanaf dat moment “Redder van de Geuze”
Bijzonder zijn de enorme kuipen (foeders) die gedurende jaren zijn aangekocht. Het zijn er inmiddels 161 eiken foeders en in 2004 werd er een kuipersatelier ingericht waar met specifiek vakmanschap de kuipen onderhouden worden. Het is uniek, waardoor het vak nog steeds dient doorgegeven te worden. Elke kuip is genummerd en heeft zijn eigen historie en smaak.
Sinds 2021 staan Jos en Karel, de zoons van Frank aan het roer van de brouwerij. Karel vertelde dat z’n vader elke avond een ander bier aan de jongens liet proeven en zo alle rijke smaken leerde kennen.
PROEFNOTITIE
Dit amberkleurig bier met ferme witte schuimkraag is ongezoet en ongefilterd en dat geeft hem de bijzondere smaak. Lambiek van 1, 2 en 3 jaar worden geassembleerd en rijpen daarna op de fles met hergist. Een zeer frisse en fruitige neus met een hint van groene appel, pompelmoes en abrikoos. Tevens ruikt u de wilde gisten die karakter en complexiteit aan het bier geven. Eenmaal in de mond is het bier fris en heeft het veel koolzuur. Fris en rinzig van smaak met een toets van abrikoos, vanille, noten en eiken. De afdronk is fris en droog met een hint van walnoot.
Wat is BierWijzer?
Marco Philipsen (Mitra) en Fedor Vogel (Bier! magazine) schrijven onder de noemer 'BierWijzer' over bieren die het verdienen om eens in het zonnetje te worden gezet. Bieren met een geschiedenis of een mooi verhaal, bieren die je echt eens zou moet proeven. Juist geen nieuwe bieren, maar klassiekers, pareltjes die het hele jaar verkrijgbaar zijn. Deze verhalen verschijnen in Bier! magazine en worden op mitra.nl geplaatst en deze rubriek is daarmee onderdeel van de samenwerking tussen Bier! magazine en Mitra. Lezen en proeven gaat zo nog beter samen.