Bockbier of bokbier?
Een veelgestelde vraag. En wat is nu juist? Beide schrijfwijzen zijn ‘goed’: bock is het origineel, het vernederlandste bok levert vooral verwarring op.
Bockbier danken we aan Beieren
Dat is waar en niet waar. De Hertog van Beieren was verzot op bier uit de stad Einbeck en ‘kocht’ een lokale brouwmeester. Diens bier werd in Beiers dialect ‘Ainpökisches Bier’ genoemd. Toen Maarten Luther tijdens Rijksdag in Worms (1521) een kroes ervan werd aangereikt riep hij: ‘De beste drank die de mens roemt wordt Ainpöckisch bier genoemd.’
Bockbier komt uit eindbeck
De term ‘bockbier’ is zonder twijfel op Einbeck terug te voeren. Maar ‘ons’ bokbier lijkt in niets op dat origineel. Bockbier is oorspronkelijk een sterkere variant van het normale bier dat een brouwerij maakt, bedoeld om de zomer te weerstaan. Destijds brouwde men niet tussen maart en oktober. Dan was het te warm, dus normaal bier bedierf snel. Maar dorst had men wel. Vandaar bockbier.
Vanwaar de Geitenbok?
Hier kunnen we kort over zijn: die bok slaat nergens op. Gewoon een grapje van een vroegere bier-marketeer.
Bockbier is helder omlijnd
Nou, nee. Het Nederlandse bierbesluit zegt alleen dat bockbier minimaal 15,5 ‘graden Plato’ moet hebben. Die graden drukken het ‘stamwortgehalte’ uit, dat iets zegt over hoeveel alcohol het eindproduct kan bevatten. In theorie kan een goudblond bier met aroma’s van banaan en een licht hopje (Westmalle Tripel bijvoorbeeld) dus als bockbier worden verkocht. Maar net als bij tripel geldt voor bockbier dat er weliswaar weinig ‘regels’ zijn, maar dat je het in je hand meteen als zodanig herkent — of afwijst.
Nederlands bockbier is helemaal niet zo oud
Het is de Amstel Bierbrouwerij die in 1872 als eerste adverteert met ‘bockbier’. Het heeft daarna nog honderd jaar geduurd voordat bockbier in flessen werd afgevuld — bijna een eeuw was het alleen van tap verkrijgbaar!
Bockbier is hooglijk onderschat
Tsja, dat hangt er vanaf hoe je dat bedoelt. Wij kijken er met een bourgondisch oog naar en zien dat bockbier aan tafel zelden voorkomt. Hoe jammer is dát? Juist in de herfst kan de typisch Nederlandse variant, met zijn restsuiker en lief bittertje, gloriëren bij de dis. Bijvoorbeeld bij een simpele gebakken biefstuk met brood, maar ook bij hazenpeper en ander wild voelt bockbier zich senang. En wat dacht u van een stevige stamppot begeleid door een bock? Probeer. Proef.
Bockbier is de enige, echte, Nederlandse biertraditie
Ja, dat kunnen we eigenlijk wel zeggen. Alle biersoorten die ooit verdwenen (en wie weet weer terugkeren, zoals Princessebier) zijn weg — en bockbier is al sinds 1872 een jaarlijkse vaste waarde. Het is daarmee ‘ouder’ dan al onze pilsener bieren!
Brouwt Nederland als enige bockbier
Gezien de oorsprong kan dat al niet. In Duitsland hebben vrijwel alle brouwerijen een bockbier – en die brouwen ze het hele jaar door! Daar bestaan ook tarwebockbieren, rookbocken en Märzenbocks. En de Belgen wagen zich er ook steeds meer aan.
Mitra heeft gedurende het hele jaar een aantal bokbieren vast in het assortiment maar uiteraard hebben we in de periode september t/m oktober het grootste aanbod van herfstbokken!