Witbier - Alles over deze biersoort

De meeste bieren worden gebrouwen met gerst, maar veel meer granen zijn geschikt om bier te produceren. Het bekendste voorbeeld is tarwe, dat is terug te vinden in o.a. Witbier en Weisse. De tarwe maakt deze bieren heel doordrinkbaar en ze zijn daarom enorm populair, met name wanneer het zonnetje begint te schijnen. Wit en Weisse kennen overeenkomsten, maar ook veel verschillen in smaak, brouwproces en historie. Daarom verdienen beide bierstijlen een eigen pagina. Hieronder vind je alles over Witbier.

Geschiedenis

De naam Witbier is een (verkeerde) vertaling van Weissbier, dat ‘tarwebier’ betekent in het Beiers dialect. Het werd al sinds de 16e eeuw gebrouwen in o.a. Hoegaarden, maar in 1957 werd de laatste brouwerij die dit biertype brouwde gesloten. De plaatselijke melkboer, Pierre Celis, was opgegroeid naast de brouwerij en had weleens geholpen tijdens het brouwen. Hij miste het Witbier en besloot in 1966 om het dan maar zelf te gaan brouwen. De traditionele Hoegaardse receptuur - met gerstemout, maar ook gemoute én ongemoute tarwe, korianderzaad en schillen van de curaçao (een bitter soort sinaasappel) – herleefde en werd een voorbeeld voor vele Witbieren die volgden. Jaarlijks verkocht Celis meer van zijn bier, totdat zijn inmiddels professionele brouwerij in 1985 afbrandde. Omdat het Hoegaardse Witbier zo populair was geworden, investeerde de grote brouwerij Interbrew, om het bier opnieuw te redden. Omdat Pierre Celis gedurende de jaren het gevoel had onder druk gezet te worden door de investeerders om de receptuur van zijn bier steeds meer aan te passen, emigreerde hij naar Amerika en brouwde daar weer bier met zijn eigen, Hoegaardse receptuur.
De laatste jaren zijn er enorm veel nieuwe Witbieren bijgekomen, maar vrijwel allemaal gaan ze nog steeds uit van de traditionele basis van gerstemout, tarwe, korianderzaad en citrusschil. De tarwe zorgt voor een frisse, licht zure smaak en een zacht mondgevoel. De citrusschil en het korianderzaad voor een vleugje citrus, zodat de frisheid nog eens extra wordt benadrukt.
 

Verschillen tussen Wit en Weisse

Ondanks dat Witbier een van de meest geliefde bierstijlen van Nederland is, wordt het nog vaak verward met Weisse. In beide gevallen gaat het om doordrinkbare tarwebieren, maar daar houden de overeenkomsten al meteen op. 
 
Hieronder zetten we kort de verschillen tussen beide bierstijlen op een rijtje:
  • Witbier komt oorspronkelijk uit België, Weisse uit Tsjechië en Duitsland.
  • Witbier wordt gebrouwen met ongemoute tarwe, Weisse met gemoute tarwe.
  • Aan Witbier worden kruiden en specerijen toegevoegd, aan Weisse per definitie niet.
  • Witbier heeft aroma’s van citroen en korianderzaad, Weisse van banaan en kruidnagel.
 

Andere soorten tarwebieren

Naast Wit en Weisse bestaan er nog meer bierstijlen op basis van tarwe. De bekendste zijn:
 
  • Berliner Weisse – De naam verraadt het al: Berliner Weisse kom van oorsprong uit Berlijn. Het wordt gebrouwen met minimaal 25% tarwemout. Melkzuurbacteriën zorgen voor een zure smaak. Het bier wordt meestal gedronken met een scheutje fruitsiroop.
  • Gose – Gose is vernoemd naar de Duitse plaats Goslar. Het wordt gebruikelijk met minimaal 50% gemoute tarwe gebrouwen. De smaak is bijzonder: zuur door de fermentatie met melkzuurbacteriën, met een vleugje zout door het gebuik van mineraalrijk water uit de streek. Wordt Gose elders gebrouwen, wordt er vaak zout toegevoegd. Ook gebruikt men korianderzaad om het een citroenachtig aroma te geven.
  • Lambiek – Lambiek is het basisbier waarvan Geuze gemaakt wordt. Het wordt gebrouwen met gerst en ongemoute tarwe en wordt spontaan vergist. Hierbij wordt gebruikgemaakt van gisten die van nature in de lucht aanwezig zijn. Wil je meer lezen over Lambiek en Geuze? Lees meer over Geuze>
 
  2.59
[8,0000 - 0] 0208728000
  1.89
[510,0000 - 0] 0066966000
  1.79
[260,0000 - 0] 0001012069
  1.79
[1859,0000 - 0] 0043397000
  1.79
[510,0000 - 0] 1000000661
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op vrijdag in huis